Kuih Bawah Hijau Atas Putih / Cara Masak Kuih Tradisional Melayu Paling Sedap Mudah Untuk Minum Petang
2 cawan tepung kacang hijau; Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 ½jam atau. Kuih talam pandan atau dipanggil kuih tepung talam antara kuih. Tuang atas bahagian hijau bila bahagian putih yang dimasak tu dah . Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan?
Kukus dan kukus lagi 5 minit untuk mengelakkan air bertakung atas kuih. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Masak atas api hingga sebati dan pekat / sampai ada buih besar meletup. Lapisan atasnya putih yang diperbuat daripada santan, lembut dan sedikit masin. Tuang atas bahagian hijau bila bahagian putih yang dimasak tu dah . Untuk intinya, rendam kacang hijau semalaman dan rebus hingga empuk.
Untuk intinya, rendam kacang hijau semalaman dan rebus hingga empuk.
Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Resepi kuih kasturi @ kacang hijau sedap; Pewarna hijau 2 camca teh paste pandan. Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Kukus dan kukus lagi 5 minit untuk mengelakkan air bertakung atas kuih. Masak atas api hingga sebati dan pekat / sampai ada buih besar meletup. Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi). Lapisan putih diperbuat daripada santan, manakan lapisan hijau adalah . 3 cawan santan pekat + jus pandan + warna hijau; Kukus lapisan bawah dalam 10 minit dengan api kuat. Lapisan atasnya putih yang diperbuat daripada santan, lembut dan sedikit masin. Kuih talam pandan atau dipanggil kuih tepung talam antara kuih.
Pewarna hijau 2 camca teh paste pandan. Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi). Kukus dan kukus lagi 5 minit untuk mengelakkan air bertakung atas kuih. Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi). Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 ½jam atau. Bahan lapisan atas putih : Kukus dan kukus lagi 5 minit untuk mengelakkan air bertakung atas kuih. Bagi peminat juadah kuih muih tradisi yang sememangnya memenuhi cita .
Pewarna hijau 2 camca teh paste pandan.
Lapisan putih diperbuat daripada santan, manakan lapisan hijau adalah . Pewarna hijau 2 camca teh paste pandan. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Tuang atas bahagian hijau bila bahagian putih yang dimasak tu dah . Bagi peminat juadah kuih muih tradisi yang sememangnya memenuhi cita . Kuih talam pandan atau dipanggil kuih tepung talam antara kuih. 3 cawan santan pekat + jus pandan + warna hijau; 1 sudu kecil pewarna hijau. Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi). Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 ½jam atau. 2 cawan tepung kacang hijau; Bahan lapisan atas putih : Kukus dan kukus lagi 5 minit untuk mengelakkan air bertakung atas kuih.
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 ½jam atau. Pewarna hijau 2 camca teh paste pandan.
Kukus dan kukus lagi 5 minit untuk mengelakkan air bertakung atas kuih. Bagi peminat juadah kuih muih tradisi yang sememangnya memenuhi cita . Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 ½jam atau. Masak atas api hingga sebati dan pekat / sampai ada buih besar meletup. Bahan lapisan atas putih : 1 sudu kecil pewarna hijau.
Masak atas api hingga sebati dan pekat / sampai ada buih besar meletup.
Bahan lapisan atas putih : Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? 3 cawan santan pekat + jus pandan + warna hijau; Lapisan putih diperbuat daripada santan, manakan lapisan hijau adalah . Kukus dan kukus lagi 5 minit untuk mengelakkan air bertakung atas kuih. Masak atas api hingga sebati dan pekat / sampai ada buih besar meletup. Kukus lapisan bawah dalam 10 minit dengan api kuat. Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi). Tuang atas bahagian hijau bila bahagian putih yang dimasak tu dah . Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Bagi peminat juadah kuih muih tradisi yang sememangnya memenuhi cita . Pewarna hijau 2 camca teh paste pandan.
Kuih Bawah Hijau Atas Putih / Cara Masak Kuih Tradisional Melayu Paling Sedap Mudah Untuk Minum Petang. Kuih talam pandan atau dipanggil kuih tepung talam antara kuih. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? 3 cawan santan pekat + jus pandan + warna hijau;
2 cawan tepung kacang hijau; kuih hijau putih. Lapisan atasnya putih yang diperbuat daripada santan, lembut dan sedikit masin.
Tuang atas bahagian hijau bila bahagian putih yang dimasak tu dah . Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Bahan lapisan atas putih : 3 cawan santan pekat + jus pandan + warna hijau;
Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
2 cawan tepung kacang hijau;
Tuang atas bahagian hijau bila bahagian putih yang dimasak tu dah . Pewarna hijau 2 camca teh paste pandan. Resepi kuih kasturi @ kacang hijau sedap; Bagi peminat juadah kuih muih tradisi yang sememangnya memenuhi cita . Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 ½jam atau. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak.
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi). Kukus dan kukus lagi 5 minit untuk mengelakkan air bertakung atas kuih. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak.
Pewarna hijau 2 camca teh paste pandan.
Lapisan atasnya putih yang diperbuat daripada santan, lembut dan sedikit masin.
Resepi kuih kasturi @ kacang hijau sedap;
Resepi kuih kasturi @ kacang hijau sedap;
Kuih talam pandan atau dipanggil kuih tepung talam antara kuih.
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 ½jam atau.
Posting Komentar untuk "Kuih Bawah Hijau Atas Putih / Cara Masak Kuih Tradisional Melayu Paling Sedap Mudah Untuk Minum Petang"